Twierdzenie cosinusów
Maturzystka: W okrąg o promieniu 1, wpisano trójkąt o bokach długości a, b i c. Wykaż, że trójkąt ten jest
ostrokątny gdy a2+b2+c2>8
29 sty 20:13
Godzio:

Z tw. cosinusów:
c
2 = 2 − 2cos2γ
Trójkąt jest ostrokątny tylko wtedy gdy:
a
2 + b
2 > c
2 / + c
2 ⇒
a
2 + b
2 + c
2 > 2c
2 = 4 − 4cos2γ = 4(1 − cos
2γ + sin
2γ) = 8sin
2γ
0 ≤ sin
2γ ≤ 1 więc
a
2 + b
2 + c
2 > 8sin
2γ ≤ 8 co kończy dowód,
Mógłby ktoś jeszcze na to zerknąć czy nie ma błędu w rozumowaniu ?
29 sty 20:52
Maturzystka: a2 + b2 + c2 > 8sin2γ ≤ 8 co kończy dowód,
Nie za bardzo rozumiem tego stwierdzenia przecież 8 nie musi być wtedy mniejsze od prawej
strony a więc nie jest to udowodnione
29 sty 22:25
Basia:
1.
Maturzystka ma niestety rację, to nie kończy dowodu
2.
Jak właściwie brzmi twierdzenie ?
Jeżeli jest ostrokątny ⇒ a2+b2+c2 > 8
czy odwrotnie
Jeżeli a2+b2+c2>8 ⇒ jest ostrokątny
30 sty 00:48
Basia:
moim zdaniem chodzi o to niebieskie
przypuśćmy, że jeden z kątów np. γ≥90 (γ oczywiście <180)
wtedy 0 < α,β < 90
i mamy
a2 = 2−2cos2α
b2 = 2−2cos2β
c2 = 2−2cos(360−2γ) = 2−2cos2γ
i mamy
0 < cosα,cosβ < 1
−1< cosγ ≤ 0 /*(−2)
2 > −2cosγ ≥ 0 /+2
4 > 2−2cosγ≥ 2
2 ≤ c2 <4
czyli
a2<2
b2<2
c2<4
czyli
a2+b2+c2 < 2+2+4 = 8
sprzeczność
czyli γ nie może być kątem rozwartym
co kończy dowód
30 sty 01:22
Basia:
korekta:
czyli γ nie może być kątem rozwartym ani prostym
co kończy dowód
Twierdzenia "w drugą stronę" (czerwonego) nie umiem na razie ani udowodnić, ani obalić.
30 sty 02:06
Godzio: Aha, czyli ja zrobiłem że jeżeli jest ostrokątny to spełnia ten warunek ?
30 sty 02:16
Basia:
tak, ale na końcu jest błąd; ten, o którym pisze Maturzystka
a2 + b2 + c2 > 8sin2γ ≤ 8 co kończy dowód,
to prawda, ale to nie dowodzi, że a2+b2+c2>8
(nierówność nie w tę stronę)
30 sty 02:23
Godzio:
Ok, rozumiem
30 sty 02:25
Basia:

W drugą stronę to proste jak budowa cepa
BD = 2
BC
2+CD
2=4
AB
2+AD
2=4
AB
2+BC
2+AD
2+CD
2=8
∡B jest ostry ⇒ ∡D jest rozwarty ⇒
AC
2=AD
2+CD
2 − 2*AD*CD*cos∡D > AD
2+CD
2
AB
2+BC
2+AC
2 > AB
2+BC
2+AD
2+CD
2 = 8
30 sty 03:31