prosze o pomoc
karla: | | 2x2 | |
jakie asymptoty ma funkcja y= |
| |
| | x−3 | |
29 sty 20:06
think: najpierw wyznacz dziedzinę.
29 sty 20:07
think: | | 2x2 | |
policz limx→ −∞ |
| = .... |
| | x − 3 | |
jeśli wyjdzie liczba to jest asymptota pozioma, jeśli wyjdzie +/−
∞ to asymptoty poziomej brak
29 sty 20:09
think: na koniec zostaje sprawdzenie asymptoty ukośnej
y = ax + b
b = lim
x→∞[f(x) − ax]
lub
b = lim
x→−∞[f(x) − ax]
29 sty 20:12
karla: policzylam i poziomej brak
29 sty 20:17
think: a co z dziedziną? bo w punktach wyrzuconych z dziedziny mamy najczęściej asymptoty pionowe
29 sty 20:19
karla: no to pionowa jest x=3
29 sty 20:52
think: tak

na ogół w badaniu przebiegu funkcji liczy się jeszcze granice prawo i lewostronną aby zobaczyć
z której strony funkcja się zbliża do tej asymptoty, pytanie tylko, czy Ty masz wyznaczyć
jedynie asymptoty czy też właśnie robisz przebieg zmienności funkcji i te granice też musisz
liczyć?
29 sty 20:56