nierównośc
ula: Pomocy Ile liczb calkowitych spełnia nierówność x(x-100)<1997
1 lut 20:24
miś:
jest ich wszystkich 135
1 lut 20:44
ula: a jak to rozwiazac?
1 lut 20:54
miś:
Prosto !
x2 - 100x - 1997 <0 Δ=10 000 + 7988 =17 988 √Δ≈134, 12
x1 = ( 100 + 134,12)/2≈ 117,06
x2 =(100 - 134,12)/2 ≈ - 17, 06
<----------------- --------------------->
+ + + I I + + + +
------------(-17,06)-------0----------------(117,06)---------->x
I - - - - - - - I
-----------------------------------
x€ ( -17,06 ; 117,06) ile jest tu liczb całkowitych
jeżeli zero tez liczba całkowita:
po lewej stronie jest ich 17 po prawej 117 i jeszcze zero
czyli 17 +117 + 1 = 135
1 lut 21:33