matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
edek:
Proszę o pomoc w następującym zadanku. Wyznacz dziedzinę, przedziały monotoniczności i ekstremum funkcji
x
2
−5x+4
f(x)=
x−5
Proszę o rozwiązanie zadania krok po kroku, szczególnie w liczeniu pochodnej. Z wykresami i monotonicznością dam radę jakoś
29 sty 19:49
dero2005:
x
2
−5x+4
f(x) =
x−5
(x
2
−5x+4)'*(x−5) − (x
2
−5x+4)*(x−5)'
f'(x) =
(x−5)
2
(2x−5)(x−5) − (x
2
−5x+4)*1
f'(x) =
(x−5)
2
2x
2
−10x−5x+25−x
2
+5x−4
f'(x) =
(x−5)
2
x
2
−10x+21
f'(x) =
(x−5)
2
29 sty 20:12
edek:
dzięki
29 sty 20:30