granica ciągu
kejt: (√n+3−√n+5)/(√n+1−√n+2)
29 sty 19:26
kejt: pomocy!
29 sty 19:48
Godzio:
pomnóż licznik i mianownik przez (√n + 3 + √n + 5)(√n + 1 + √n + 2}
29 sty 19:49
kejt: a jaki ma wyjść wynik? bo chcę się upewnić
29 sty 19:53
Godzio:
| | √n +3 − √n + 5 | |
limn−>∞∞ |
| → 2 O ile się nie walnąłem w obliczeniach |
| | √n +1 − √n + 2 | |
29 sty 19:54
Kejt: ładny nick..
29 sty 19:56
kejt: no mi wyszło 1

wcześniej z obliczeń wynikało mi ze wynik to 2 ale za to zadanie na egzaminie miałam 0
29 sty 20:00
Godzio: Zaraz sprawdzę dokładnie
29 sty 20:01
Godzio: na 100% wychodzi 2
29 sty 20:02
kejt: kurde...
(√n+3−√n+5)/(√n+1−√n+2) i wszystko razy (√n + 3 + √n + 5)(√n + 1 + √n + 2}
to zostaje mi w liczniku −1(√n+1+√n+2) a w mianowniku: −1(√n+3+√n+5) czyli potem jak
wyciągnę i skrócę przez n wychodzi √1+√1przez √1+√1 czyli 2/2
29 sty 20:06
Godzio:
liczniku zostanie 3 − 5 = −2
29 sty 20:06
kejt: no jak na moje oko to (√n+3−√n+5) *(√n+3+√n+5)=−1
29 sty 20:09
kejt: i potem to jeszcze mam za Twoją radą pomnożyć razy (√n+1+√n+2)
29 sty 20:10
Godzio:
(n + 3) − (n + 5) = ...
29 sty 20:15
kejt: no dobra, ale w taki razie jestem cymbałem bo nie widzę skąd to się wzięło
29 sty 20:17