wilomiany<3
czekolada: x−6>x
3+2x
2
nie chce mi wyjsc na żaden sposób

ktoś pomorze ?
29 sty 19:20
ICSP: pomo"rz"e

x
3 + 2x
2 − x + 6 < 0 ⇔ (x+3)(x
2 − x + 2)<0 ⇔ x < −3
29 sty 19:25
czekolada: jak wpadles/as na ten pomysl ? zeby akurat tak rozbić ?
pomoże*
29 sty 19:27
ICSP: Twierdzenia bezouta nie znasz?
29 sty 19:29
czekolada: nie, z tego co slyszalam podobno jest ono zbędne i niekoniecznie trzeba je znac (?) ze mozna
sobie radzic inaczej. a na czym ono polega dokladniej?
29 sty 19:32
ICSP: Jeżeli wielomian posiada pierwiastek to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego( to jest bardzo
uproszczone twierdzenie)
dzielniki 6:
1
2
3
6
no i też ujemne bo mogą być pierwiastki ujemne. Teraz sprawdzam każdy
w(1) = 1 + 2 − 1 + 6 = 8 ≠ 0
w(−3) = −27 + 18 + 3 + 6 ⇔ 0 = 0 . Liczba −3 jest pierwiastkiem tego wielomianu więc dzielę
wielomian przez dwumian x+3
29 sty 19:38
29 sty 19:38
czekolada: ok dziekuje
29 sty 19:41