matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyc ten logarytm?
aLex:
2log
5
8−3log
25
16 = ? czy są do tego jakieś wzory?
29 sty 19:03
Kejti:
Najpierw trzeba zmienić podstawę jednego z logarytmów, powiedzmy tego drugiego z 25 na 5:
log
5
16
3
log
5
16
3
2log
5
4
3
3log
25
16=log
25
16
3
=
=
=
=log
5
4
3
log
5
25
2
2
8
2
2
2
*4
2
2log
5
8−3log
25
16 =log
5
8
2
− log
5
4
3
=log
=log
=...
4
3
4
3
jeśli się nigdzie nie pomyliłam..
29 sty 19:17