Czy ktos mi pomoze z walcem?
Natalia: Przekatna przekroju osiowego walca ma dlugosc 40cm i tworzy z podstawa kat alfa. Oblicz
pole powierzchni calkowite tego walca jesli tg alfa = 4/3
prosze o pomoc
1 lut 20:07
gumiś:
przekrój osiowy walca to prostokat o wymiarach
h --- wysokość walca i 2r --- średnica podstawy
D 2r C
--------------------------
I I narysuj przekątną AC
I I AC= 40cm
h I I h kąt CAB to α
I I tg α= 4/3
I I
I.-------------------------I
A 2r B
Pc = 2πr(h +r) czyli mamy wyliczyć h i r
przekatna AC podzieliła ten prostokat na dwa trójkaty prostokatne
więc z funkcji tryg. można wyliczyc h i r bo
h/2r= tgα czyli h/2r = 4/3
czyli
h = 2r*(4/3)
z tw. Pitagorasa AC2 = (2r)2 +h2
4r2 + 4r2 * 16/9 = 402 / :4
r2 + (16/9) *r2 = 400
(25/9)*r2= 400
r2 = 16*9 = 144
to r= 12 cm więc h = 2*12 *(4/3) = 32 cm
Więc Pc = 2* π*12*( 12 + 32) = 24π* 44= 1056 π cm2
1 lut 21:18
Natalia: dziekuje bardzo, nareszcie rozumiem
2 lut 19:25
gumiś: OK
2 lut 19:36
kapusta:
18 lis 17:12