z
pinokio: oblicz asymptoty pozioma i pionome
1
−−−−−−−
ex−1
29 sty 18:44
pinokio: wyszlo mi pozioma 0 w + i −∞ i piowej brak?
29 sty 18:46
think: pinokio a kiedy ex − 1 = 0? bo wtedy masz pionową
29 sty 18:47
pinokio: ln1?
29 sty 18:49
pinokio: x=∞?
29 sty 18:51
pinokio: nei wiem
29 sty 18:51
pinokio:
29 sty 18:57
think: no ln1 = ... ?
29 sty 18:59
pinokio: czyli 0

?
29 sty 19:07
think: tak czyli masz asymptotę pionową x = 0
29 sty 19:11
pinokio: a nie ma byc czasem jak licze w as.pionowej wyjsc + albo −∞
29 sty 19:13
pinokio: lim = − + ∞
x−>x0
29 sty 19:13
pinokio: kurde nie ogarniam tego
29 sty 19:13
think: owszem teraz powinieneś policzyć takie dwie granice:
| | 1 | |
limx−>0− |
| = ..... |
| | ex − 1 | |
| | 1 | |
limx−>0+ |
| = ..... |
| | ex − 1 | |
gdybyś nie wiedział to są granice prawo i lewostronne.
29 sty 19:15
pinokio: no wlasnie i nie wyszlo mi z nich ani ∞ ani −∞
29 sty 19:20
think: już Ci tłumaczę, jest algorytm szukania asymptot.
asymptota pionowa mamy z nią do czynienia w punktach wyrzuconych z dziedziny czyli np dla
| | 1 | |
|
| takim punktem jest 0. Gdy już masz takie pojedyncze punkty to liczysz granice lewo i |
| | x | |
prawostronne aby zobaczyć jak ta funkcja i z której strony się do tej asymptoty zbliża.
asymptota ukośna ze wzorów
asymptota pozioma liczyć granice lim
+/−∞f(x) jeśli z takiej granicy wyjdzie wartość
liczbowa masz asymptotę poziomą
29 sty 19:20
pinokio: a sorry 1/0 to ∞!?
29 sty 19:20
pinokio: ok dizeki wielkie
29 sty 19:23
pinokio: czyli mam asymtote pionowa w 0 tak?
29 sty 19:25
think:

a właśnie że wyszło

nie rozumiesz idei granicy lewo i prawostronnej.
granica lewostronna czyli ten kawałek za czerwoną pionową krechą.
jeśli x→0 to e
x → 1 ale nie osiąga, przyjmuje wartość bliską 1 ale mniejszą, np 0,999
| | 1 | | 1 | |
teraz liczysz wartość funkcji |
| = |
| → −10000 a teraz gdybyśmy wybrali |
| | ex − 1 | | 0,999 − 1 | |
0,99999999... → −
∞
natomiast gdy x dąży do 0 z lewej strony czyli od strony niebieskiej pionowej kreski, to e
x
przyjmuje wartość większą od 1 np 1,000000000001
29 sty 19:26
pinokio: aa spoko dzieki bardzo ze chce Ci sie tak tlumaczyc
29 sty 19:29
29 sty 19:31
pinokio: czaisz?
29 sty 19:31