Pomocy :P
Byku: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 4 wieksza od cyfry jednosci.
Jezeli przestawimy w niej cyfry, to nowa liczba bedzie stanowila 57 1/7% pierwszej liczby. Ile
wynosi roznica tych dwoch liczb?
Za pomoca ukladu rownan.
29 sty 18:28
Trivial:
Jest to na pewno bardzo nieładna liczba dwucyfrowa.
29 sty 18:35
Trivial:
a − magiczna liczba
a = x + 10y; x − jedności, y − dziesiątki
| ⎧ | y = x + 4 | |
| ⎩ | 10x + y = 5717%(x + 10y) |
|
29 sty 18:37
Byku: dzieki
29 sty 18:38
Trivial:
Różnica tych liczb wynosi:
a − a' = x + 10y − (10x + y) = −9x + 9y = 9(y − x).
Pierwsze równanie mówi nam:
y = x + 4 → y − x = 4
Różnica wynosi: 9*4 = 36.
29 sty 18:45