matematykaszkolna.pl
53 ziomek: sprowadź do najprostszej postaci . Prosze o sprawdzenie podpunktu pierwszego 1) ( x 2 * (x) 8 ) 2 = x2 * (x1/2)4= x4 to raczej jest na pewno ok.
  aπ * a 3  
2)

=
 bπ: b 3  
Tu już gorzej, nic nie wykombinowałem choć próbowałem Proszę o pokazanie mi jak rozwiązać ten przykład , oraz o ewentualne wytłumaczenie z czego się bierze wynik końcowy : (ab)π+ 3
29 sty 17:58
maciej: 1 ok w drugim z podstawowych zasad potęgowania xa*xb=xa+b xa:xb=xa−b
29 sty 18:02
maciej: i jeszcze x−1=1/x
29 sty 18:03
Eta:
aπ+3 

= aπ+3*bπ+3=(ab)π+3
b−(π+3) 
29 sty 18:10
ziomek:
aπ+ 3  

b1/π+ 3  
to akurat wiem ale mi chodziło dalej. Wzory już znam ale tak chyba nie bedzie prosto że kreska ułamkowa to dzielenie i to wg wzoru zmieni sie na odjecie licznik minus mianownik jak chociażby poniżej. aπ+ 3 − b1/π+ 3 Jak dojść do ostatecznej odpowiedzi , poproszę o wytłumaczenie. (ab)π+ 3
29 sty 18:14
ziomek: Aha dziękuje Eta . A co z tą kreską ułamkową która oznacza odejmowanie, Po prostu na podobnej zasadzie co w wielomianach z nierównościami wymiernymi, tak jakby przedstawiam w postaci iloczynowej czyli licznik razy mianownik żeby móc to dalej rozwiązać, a przekładając to na tą sytuacje w funkcjach wykładniczych, wtedy moge tak zrobić jak nie da się odjąć jednego od drugiego , bo na przykład tu podstawy są różne ?
29 sty 18:24