Trygonometria
PS;^^: To rówanie spelniają liczby ;
*630st
*225st
*90st
*270st


?
Prosze o pomoc
29 sty 17:44
PS;^^: jak sie do tego zabrac?
29 sty 17:49
PS;^^: pomoże ktoś?
29 sty 17:53
PS;^^: proszę
29 sty 17:59
Bogdan:
Przekształć równość do postaci tgx = ...
29 sty 18:14
PS;^^: i wychodzi tgx=−2 ?
29 sty 18:20
Bogdan:
Nie. Pokaż swoje obliczenia, poszukamy błędu.
29 sty 18:23
maciej: alfa=x/2 →x=2*alfa
tg(alfa)=−1 →alfa=? →x=?
29 sty 18:31
Bogdan:
Nad polem tekstowym jest pasek z przyciskami, wśród nich są: α, β, itd.
29 sty 18:34
29 sty 18:39
Bogdan:
| | x | |
Miałeś podać wynik tg |
| = ..., a nie tgx. |
| | 2 | |
| | x | |
Najpierw założenie: |
| ≠ 90o + k*180o ⇒ x ≠ 180o + k*360o, k∊C |
| | 2 | |
| | x | | x | | x | |
−5tg |
| = 5 ⇒ tg |
| = −1 ⇒ |
| = −45o + k*180o ⇒ x = −90o + k*360o. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dla k = 0: x = −90
o
Dla k = 1: x = −90
o + 1*360
o = 270
o
29 sty 19:04