zad
pinokio: najm i najw wartosc funkcji f(x)=2cosx+x
wyszli mi 2 i π/2?
29 sty 17:38
maciej: chyba w zadaniu chodziło o min i max w pewnym przedziale
jezeli nie to max=+inf, min=−inf
29 sty 17:52
pinokio: czyli co pochodna?
29 sty 18:01
maciej: 
?
29 sty 18:06
pinokio: na przedziale<0,π/2> cholera zapomnialam o tym
29 sty 18:10
maciej: max w pi/6
min w pi/2
29 sty 18:17
pinokio: jak to obliczyles
29 sty 18:36
maciej: miedzy 0 a pi/2 funkcja jest dodatnia
oblicz jej pochodna dostaniesz
−2sinx+1
pierwsza pochodna sie zeruje gdy sinx=1/2 → x=pi/6 → tutaj jest ekstremum lokalne
miedzy zero a pi/6 pochodna jest >0 → funkcja jest rosnaca tutaj
w zerze osiaga max lokalne
a dalej w zadanym przedziale maleje czyli na koncu przedzialu bedzie min
pozdrawiam
29 sty 18:44
think: pinokio policz pochodną...
29 sty 18:44
pinokio: a co zle obliczył?
29 sty 19:11