d
karoljan: rozwiaż układ równań graficznie
|y|=|2x|
y=3−|x−1|
Mógłbys mi to ktoś narysować ? Według mojego rysunku rozwiązania nie wychodzą w liczbach
całkowitych..
29 sty 17:04
karoljan: l
29 sty 17:24
29 sty 17:25
karoljan: Nie wiem za bardzo jak policzyć tam równanie. Czy mógłby jednak ktoś tutaj mi pomóc ?
29 sty 17:41
karoljan: f
29 sty 17:51
ICSP: ale on rysuje wykresy lepiej ode mnie. Jest dokładniejszy.
29 sty 17:54
karoljan: to jeżeli umiesz wklej mi tam układ i daj link do rozwiązania.
29 sty 17:57
karoljan: l
29 sty 18:13
karoljan: 3wt4et4ets4e
29 sty 18:27
Bogdan:

(1) |y| = |2x| ⇒ y = −|2x| (niebieska linia) lub y = |2x| (zielona linia)
(2) y = 3 − |x − 1| (pomarańczowa linia)
Punkty przecięcia (czerwone punkty) są rozwiązaniem układu równań, nie są to punkty
kratowe, nie można podać współrzędnych tych punktów.
29 sty 18:51
karoljan: Nie jestem przekonany co do (2) y = 3 − |x − 1| (pomarańczowa linia). Przed wartością jest
minus, co chyba oznacza odwrócenie względem osi OX, a nie początku.
29 sty 20:48
Bogdan:
To sprawdź wstawiając w miejsce x do wzoru y = 3 − |x − 1| jakieś liczby i oblicz wartość y.
29 sty 21:07
karoljan: Niby tak, ale czy miało by sens zadawanie układu, który trzeba rozwiązać metoda graficzną,
jeśli wynik nie jest liczbą cąłkowitą i nie da się go dokładnie odczytać ?
29 sty 21:23
karolajn:
29 sty 23:00