Oblicz granice
Rekin: lim x−−> 0
Obliczyć za pomocą wzorów na granice podstawowe.
29 sty 16:39
Grześ: a może zrób tak:
MIanowik: e2x−1=(ex−1)(ex+1)
29 sty 16:41
Rekin: Tak zrobilem ale potem wychodzi mi bodajze 1/ex − 1 co z tyM?
29 sty 16:59
Rekin: (tam miał być plus)
29 sty 16:59
maciej: wycodzi
1/(ex+1)
to →0
29 sty 17:02
Rekin: No ale to nie jest z wzoru podstawowego.
29 sty 17:06
Trivial:
| | ex−1 | | ex−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L |
| = L |
| = L |
| = [ |
| ] = |
| . |
| | e2x−1 | | (ex−1)(ex+1) | | ex+1 | | 1+1 | | 2 | |
29 sty 17:09
maciej: jakiego wzoru podstawowego?
granica jest 1/2 przy x→0
najbardziej podstawowwo jak sie da
29 sty 17:10
Rekin: Tak jest ok, po prostu odebralem twoj post jakoby to dazylo do 0.
29 sty 17:26