pomoc
ilak: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem S=2n
2− 6n
Wynika stąd ,ze róznica ciągu jest równa
−6,6,2,4
jak to zrobic

?
29 sty 16:33
ICSP: licze dla n = 1
2 − 6 = −4 To jest suma jednego początkowego wyrazu inaczej pierwszy wyraz
licze dla n = 2
8 − 12 = −4 − suma dwóch początkowych wyrazów ( pierwszy wyraz oraz drugi wyraz). Wtedy drugi
wyraz jest równy 0 a różnica wynosi 4
29 sty 16:40
ilak: policz dla 3
S=2 * 9−6*3= 0
wiec?
29 sty 16:55
ICSP: wiec suma trzech poczatkowych wyrazow jest równa 0
a1 = −4
a2 = 0
a3 = 4
Zsumuj to i powiedz ile jest równe.
r = 4
29 sty 16:57