zad
pinokio: ∫x*sin x3
29 sty 16:23
pinokio: przez czesci?
29 sty 16:24
pinokio: pierwotna cos x/3 bedzie cosx/9?
29 sty 16:24
pinokio: sinx/3 bedzie cos x/9 sorry?
29 sty 16:24
pinokio:
29 sty 16:27
pinokio: a nie bedzie cosx/3*−x/9
29 sty 16:29
Trivial:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
∫xsin |
| dx = −3xcos |
| + ∫cos |
| dx = −3xcos |
| + 3sin |
| + c. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Przez części.
29 sty 16:29
pinokio: jazrobilm g'(x)=x
g(x)=1
f(x)=sinx3
f"(x)=cosx3*−x9
29 sty 16:31
Trivial:
Poprawka:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
∫xsin |
| dx = −3xcos |
| + 3∫cos |
| dx = −3xcos |
| + 9sin |
| + c. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
29 sty 16:32
pinokio: a cholera pochodna 1 to nie x
29 sty 16:32
pinokio: no to g(x)=1/2x2
29 sty 16:32
pinokio: jakie podstawienie



ze tak wyszlo?
29 sty 16:33
pinokio: g(x)=x
g'(x)=1
29 sty 16:34
think: tak pinokio właśnie takie
29 sty 16:35
pinokio: no a co z sinx/3?
29 sty 16:35
29 sty 16:36
pinokio: czyli pierwotna to −3xcosx/3?
29 sty 16:37
think: a no bo przez części
∫ g(x)*f'(x) dx = g(x)*f(x) − ∫ g'(x)*f(x) dx
29 sty 16:37
pinokio: bez x
29 sty 16:37
29 sty 16:38
pinokio: a spoko teraz lapie
29 sty 16:39
think: no to git bo ja muszę iść

więc złap i nie puszczaj
29 sty 16:40
pinokio: potem ei czaje skad ta 9 ale dora
29 sty 16:43
Trivial:
Jedna trójka stoi przed całką, a druga bierze się ze scałkowania. 3*3 zazwyczaj równe jest 9.
29 sty 16:47
think: | | x | | x | |
bo masz 3* ∫ cos |
| dx = 3* 3sin |
| = ... |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 16:47
pinokio: nei znam wzoru i dlatego chyba
29 sty 16:50
pinokio: bo za cholere nei wiem skad ta 3 przed sin x/3
29 sty 16:51
think: | | x | |
a policz pochodną z sin |
| |
| | 3 | |
29 sty 17:26
pinokio: −cosx/3*−x/9
29 sty 17:28