Oblicz
kamil: | | (1−x)ln x | |
Oblicz lim→1 |
| |
| | sin(1−x)2 | |
29 sty 16:14
think: może z reguły de L'Hospitala...
29 sty 16:17
Trivial: Można bez.
29 sty 16:18
Grześ: Rozszerz ułamek przez (1−x)
29 sty 16:20
Trivial: | | lnx | |
Zostanie nam granica |
| , da się bez Hospitala? |
| | 1 − x | |
29 sty 16:22
Grześ: | | 0 | |
w sumie nadal |
| , hmm.. jak dalej chcesz bez szpitala  |
| | 0 | |
29 sty 16:22
think: niestety nie wiem skąd wam się to wzięło, jestem dzisiaj zakręcona i niekumata
29 sty 16:23
Trivial: Właśnie się zastanawiam... Ale nie będę kombinować, dalej najłatwiej szpitalem
29 sty 16:24
Grześ: to tylko odwrócona jest granica:
29 sty 16:24
think: dobra już widzę
29 sty 16:24
Trivial:
| | (1−x)2 | | lnx | | lnx | |
L U{(1−x)lnx}}{sin(1−x)2} = L |
| * |
| = L |
| = ... |
| | sin(1−x)2 | | 1−x | | 1−x | |
L − lim
x→1
29 sty 16:25
Trivial: Grrr!
29 sty 16:26
think: Trivial, spokojnie, wiesz ja tu tylko hobbystycznie siedzę, bo wiedza tu zdobyta to tak
bardziej dla satysfakcji niż że mi jest do czegoś potrzebna, a mogę coś nie widzieć, bo jestem
od was starsza, prawdopodobnie nawet znacznie starsza...
29 sty 16:27
Grześ: t=1−x
x=1−t
| | ln(1−t) | | 1 | |
lim t→0 |
| = |
| ln(1−t) = ln(1−t)1/t |
| | t | | t | |
Tak coś myślę można pokombinować bez szpitala

Co o tym myślicie
29 sty 16:28
Trivial: Ale czy ja coś mówię? To Grr było do mojego ułamka, który się nie pokazał.
29 sty 16:33
think: a już myślałam, że się tak rzuciliście pokazywać ślepej komendzie, takiej prawie oczywistej
oczywistości, której nie widzi
29 sty 16:34
Trivial:
Grześ właśnie o tym myślałem jak tylko zobaczyłem przykład, ale nie wiedziałem jak to zapisać,
żeby działało.
29 sty 16:35
Grześ: Hehe... to czyli teraz dokończyć, że dąży do e
−1, czyli ostatecznie −1
29 sty 16:36
Trivial: Tak.
29 sty 16:36
Grześ: czyli uratowałem Twoje słowo Trivial, że bez szpitala się da


Hehe
29 sty 16:37
Trivial:
Dzięki
Grzesiu, ratujesz moje słowo.
29 sty 16:38
Grześ: Spoko.. postaram się, żeby było tak dalej
29 sty 16:38
think: wariaci...
29 sty 16:39
Grześ: a co: "Tylko wariaci są coś warci

"
To jest moje motto
29 sty 16:40
think: no na zasadzie, że pac wart pałaca, to i wariat wart domu wariata
29 sty 16:41
Grześ: hehe.. dzięki

mam nadzieję, że nie trafie do domu wariata

29 sty 16:42
think: nie no każdy ma takie wariatkowo jakie sobie stworzy

także obyś miał pod ręką zawsze kilku
wariatów podobnego pokroju, zdaje się, że to forum jest do tego idealne
29 sty 16:49
kamil: moze ktos to dokończyć rowiązywać

?
29 sty 17:25