Ma ktoś pomysł na rozwiązanie? Bo mi nie przyszedł nadal
***GEOMETRIC***: W okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD. Z punktu A prowadzimy
cięciwę AM przecinającą średnicę CD w punkcie N. Wyznacz miarę kąta jaki cięciwa tworzy
ze średnicą AB, jeśli wiadomo, że w czworokąt OBMN można wpisać okrąg.
Załączam obrazek a na nim to, co udało mi się ustalić:
http://img101.imageshack.us/my.php?image=geometric128zh4.jpg
1 lut 19:14
Bogdan:
AN = d, NM = b, AO = OB = R, BM = a, NO = c
1. Kąt BMA jest prosty, kąt AON jest prosty, kąt BAM = α € (0, π/4)
a / (2R) = sinα → a = 2R sinα
c / R = tgα → c = R tgα → c = Rsinα / cosα
R / d = cosα → d = R / cosα
(b + d) / (2R) = cosα → b + d = 2R cosα → b + R / cosα = 2R cosα
b = 2R cosα - R/cosα
2. Z własności okręgu wpisanego w czworokąt: R + b = a + c
R + 2R cosα - R / cosα = 2R sinα + Rsinα / cosα
Mnożymy powyższą równość przez (cosα / R)
cosα + 2cos
2α - 1 = 2sinα cosα + sinα
Korzystamy ze związków: 2cos
2α - 1 = cos2α i 2sinα cosα = sin2α
cosα + cos2α = sin2α + sinα
2cos(3α/2) cos(α/2) = 2sin(3α/2) cos(α/2)
Dzielimy ostatnią równość obustronnie przez 2cos(α/2)
i korzystamy z własności: sinx = cos(π/2 - x)
cos(3α/2) = cos(π/2 - 3α/2)
3α/2 = π/2 - 3α/2 + k*2π lub 3α/2 = -π/2 + 3α/2 + k*2π k € C
3α = π/2 + k*2π lub 0 = -π/2 + k*2π co jest sprzeczne
Ponieważ α € (0, π/4), więc α = π/6
2 lut 01:09
nocek:
2 lut 01:13
Bogdan:
Dobranoc nocku
2 lut 01:22
nocek: Dobranoc! Miłych snów! Do jutra!
2 lut 01:24
GEOMETRIC: Bogdanie serdecznie dziękuję za pomoc, mam tylko pytanko, czy Korzystanie ze związków:
2cos2α - 1 = cos2α i 2sinα cosα = sin2α jest tu konieczne, czy da się to jakoś
obejść? albo zrobić inaczej? Nie robiłam jeszcze tych związków w szkole...
2 lut 09:22