matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
kamil:
3
cos
2
x
Oblicz lim x→
π
2
1+sin
3
x
29 sty 15:57
think:
cos
2
x
1 − sin
2
x
=
=
1 + sin
3
x
(1 + sinx)(1 − sinx + sin
2
x)
(1 + sinx)
(1 − sinx)
=
(1 + sinx)
(1 − sinx + sin
2
x)
1 − sinx
1 − sinx + sin
2
x
także policz ile wynosi
1 − sinx
lim
x −>1,5π
= ....
1 − sinx + sin
2
x
29 sty 16:04
kamil:
ale ja nie umiem tego jeszcze liczyć jak byś rozwiązał ten przykłąd to dalej z innymi przykladami moze sobie poradze
29 sty 16:10