Znajdź punkt symetryczny
kamil: Znajd¹ punkt symetryczny do punktu P = (0, 1, 3) wzgl¦dem prostej l :U{x +
.
29 sty 15:43
AS:
Wektor normalny: w = [ −2,1,3]
Równanie płaszczyzny: −2*x + y + 3*z + D = 0
Wstawiając współrzędne punktu P mamy
−2*0 + 1*1+ 3*3 + D = 0 => D = −10
Szukane równanie płaszczyzny: −2*x + y + 3*z − 10 = 0 lub
2*x − y − 3*z + 10 = 0
Równanie parametryczne prostej
x = −1 − 2*t , y = t , z = 5 + 3*t
Wstawiam do równania płaszczyzny by znaleźć t
2*(−1 − 2*t) − t − 3*(5 + 3*t) + 10 = 0 => t = −1/2
Współrzędne punktu przecięcia prostej z płaszczyzną
x = −1 − 2*(−1/2) = 0 , y = −1/2 , z = 5 + 3*(−1/2) = 7/2
Punkt R = (0,−1/2,7/2)
Wyznaczam punkt S symetryczne położony (R jest środkiem odcinka PS)
(0 + xs)/2 = 0 => xs = 0 , (1 + ys)/2 = −/12 => ys = −2 , (3 + zs)/2 = 7/2 => zs = 4
Odp. Szukany punkt symetryczny: S = (0,−2,4)
29 sty 18:14