Logarytm
Krystian: Liczba log5 * log2 + log2 2 jest równa
a) log2 b) log9 c) log20 d) log40
Poprawna jest odpowiedź A, ale jak do tego dojść?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
29 sty 15:21
ICSP: log 2 = log 2 * log 2
log 2 * log 5 + log2 * log 2 = log 2(log 5 + log 2) = log 2 (log 10) = log 2
29 sty 15:40
ICSP: Zgubiłem kwadrat w pierwszej linijce myślę ze się domyślisz gdzie powinien być.
29 sty 15:41
Krystian: Dzięki wielkie, tylko mam pytanie, czemu tam pod koniec log2 (log10) nie jest równy log2 20?
To się nie mnoży?
29 sty 15:46
ICSP: log2 20 = log20 * log 20. Kwadrat jest iloczynem TAKICH SAMYCH logarytmów.
29 sty 15:48
Krystian: a... już wiem! log10 przecież równa się 1, czyli log2 * 1 = log2
29 sty 15:49
ICSP: Myślałem że to oczywiste
29 sty 15:51
Krystian: No cóż... po 2 tygodniach przerwy od matmy nawet największe oczywistości przestają nimi być.

Jeszcze raz dzięki!
29 sty 15:53
ICSP: Ferie się kończą to do lekcji się wraca. Też tak mam.
29 sty 15:53