| 2−2√10 | ||
Tyle, że mam problem z przedziałem x∊<−1, 2) bo łapie się tylko jeden punkt x= | . | |
| 2 |
| 2−2√10 | ||
To znaczy, że w tym przedziale mam zaznaczyć punkt ( | , 0). | |
| 2 |
y= (x−3)*|x+1| −x*|x−2|
1o dla x€(−∞, −1) y=......... ; y= 3
2o dla x€<−1,2) y=....... : y= 2x2−4x −3 , parabola W(1, −5)
y(−1)= 3 i y(2)= −3
3o dla x€<2, ∞) y=....... : y= −3
rysujesz wykres w danych przedziałach
g(x) = f(x) +m −−− nie ma miejsc zerowych
czyli wykres f(x) musi być przesunięty w górę lub w dół o m jednostek
tak by g(x) nie miała punktów wspólnych z osią OX
czyli taki warunek będzie spełniony dla : m >5 lub m < −3 ( zauważysz to z wykresu)
zatem: odp: m€( −∞, −3) U (5,∞)