STEREOMETRIA
codeine: Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, w którym |AB|=7, |BC|=3 i |CD|=5. Wiedząc, że
wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawą kąt 75*, oblicz długość
odcinka DA.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
1 lut 19:05
gumiś:
Codeine! zadanie tak jak poprzednie!
Bo miara tych katów jest taka sama izmienia sie tylko w zależności
od długości wysokości tego ostrosłupa!
Spodek wysokości podobnie jest środkiemokręgu wpisanego w ten czworokąt
Czyli jeżeli masz podane kolejne boki to
w-k 7 + 5 = 3 + DA czyli DA= 15
1 lut 20:21
gumiś: Ojjjj! oczywiście!,że DA= 12-3 = 9 ( sory za pomyłkę!
2 lut 13:31