matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
Andrew:
Pomożcie mi z tym przykładem pochodnej... Umiem początek ale gubię się pod koniec.
5
7
f(x)= 8x
2
−7x−8−
−
i własnie zaczynam gubic sie przy ułamku.... Proszę o
x
x
2
pomoc!
29 sty 14:04
nikka:
1
1
f'(x) = 16x − 7 − 0 − ( 5 *(−
)) − (7*(−2*
)) =
x
2
x
3
5
1
= 16x − 7 +
+ 14
x
2
x
3
mam nadzieję, że się nie pomyliłam
29 sty 14:26