Całka nieoznaczona :)
Natasha : jak można obliczyć całkę
29 sty 13:17
aneta: mozna by cos takiego
(u2+a2−a2)/a2+u2=1−(a2)/(a2+u2)
29 sty 13:29
Natasha : bardzo prosze o pomoc... jakies wskazówki... mam kolejną całkę którą nie potrafie policzyć,
próbowałam przez części ale nei wychodzi mi

∫x*e
−x2dx
29 sty 13:38
nikka: raczej przez podstawienie x2 = t ...
29 sty 13:54
Natasha : ah tak

rzeczywiscie to moze byc sposob zaraz sprobuje dzieki
29 sty 14:04
think: Natasza jak na Twoim miejscu zrobiłabym to co Ci aneta poradziła.
ponieważ a to jest jakaś stała możesz ją wyciągnąć przed całkę i będziesz miała:
| | u2 | | 1 | |
∫ |
| du = ∫ 1 du − a2∫ |
| du |
| | a2 + u2 | | a2 + u2 | |
| | 1 | | 1 | | x | |
tak się składa, że ∫ |
| du = |
| arctg |
| + C |
| | a2 + u2 | | a | | a | |
29 sty 14:25