walec
lenka: Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7cm. Oblicz długość
promienia podstawy i wysokości walca. Rozważ wszystkie przypadki. Przyjmij że π wynosi 3,14.
29 sty 13:07
Kejti:

wymiary zaznaczone na pierwszym rysunku kolorem zielonym i różowym odpowiadają wymiarom
zaznaczonym na drugim rysunku.
z rysunku wynika, że obwód podstawy wynosi 12. podstawiając do wzoru na obwód możemy policzyć
promień podstawy:
12=2πr
πr=6
r≈...
h=7
drugi przypadek, to wtedy kiedy 7 będzie obwodem podstawy, a 12 wysokością. dokończ..
29 sty 13:54