matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec
lenka:
Objętość walca wynosi 500πcm³.Wysokość tego walca wynosi 20cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca
29 sty 13:04
aneta:
V=πr
2
*H 500=πr
2
*20 /:20 25=πr
2
/:π 25/π=r
2
r=5/(
√
π
) Pc=2*Pp+Pb=2*π*(5/
√
π
)
2
+2π*(5/(
√
π
))*20
29 sty 13:19