równanie
astral: potrzebuję wyjaśnienia do zad:
Oblicz, dla jakich wartości parametru p równanie x5+(1−2p)x3 +(p2−1)x=0 ma pięć różnych
pierwiastków.
ODP do tego zad jest taka:
p∊(1;5/4) ponieważ :
" x5+(1−2p)x3 +(p2−1)x=0 ⇔x[ x4+(1−2p)x2 +p2−1]=0 ⇔x1=0 v x4+(1−2p)x2 +p2−1=0.
Podstawiając dó równania dwukwadratowego x2 = t, otrzymamy równanie równoważne
t2+(1−2p)t+p2−1=0. Aby równanie dwukwadratowe z niewiadomą x miało cztery różne pierwiastki
x2, x3, x4, x5 różne od zera, to równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć dwa różne
pierwiastki dodatnie, czyli t1>0 i t2>0
stąd Δ>0, t1+t2>0 i t1t2>0
zadanie proste, ale nie mogę dojść, dlaczego t1+t2>0 i t1t2>0 mają być dodatnie? przecież
jak będą oba ujemne to też będą różne od zera? proszę o odp
29 sty 13:01
nikka: dlatego, że x2 nie może być równy liczbie ujemnej , a tak by było gdyby t1 i t2 były
ujemne...
29 sty 13:13
astral: aaaa, dzieki wielkie
29 sty 13:15