Wyznacz dziedzine funkcji
magda: Wyznacz dziedzine funkcji
a)f(x)= x
x2+4x+4
b)f(x)=√2+4x
c)f(x)=x−1
√5−x
d)f(x)=√x+3−2√4−x
e)f(x)=√3x−1+ 2
x2−6x+9
f)f(x)=√4x−8
x2−4
g)f(x)=√x+3−3x−1
√6−x
i)f(x)=4x
IxI−6
j)f(x)=√IxI−5
29 sty 12:08
toja: Zacznij od przypomnienia sobie definicji dziedziny
29 sty 13:44
magda: czy moglby ktos mi pomoc zrobic przyklad i oraz j bo nie wiem jak to zrobic
30 sty 11:36
Konrad: w i) to ułamek jest?
|x|−6 rozne 0
|x| =/ 6
x=/6 lub x=/ −6
j) |x|−5>0
|x|>5
x>5 lub x<−5
30 sty 11:49
magda: dziekuje
30 sty 11:53
maciej: dziedzina to wszystkie x gdzie funkcja jest okreslona.
DLA PODANYCH PRZYKLADOW sprowadza sie to dotego ze sa to wszystkie x oprocz:
1) TYHC DLA KTORYCH ZERUJE SIE MINOWNIK
2) TYCH DLA KTORYCH POD PIERWIASTKIEM DOSTAJEMY L. UJEMNA (oczywiscie jezeli operujemy w zb l.
rzeczywistych)
30 sty 11:57