Sprzedawca oferowal rekawiczki ktorych ceny w zaleznosci od gatunku skory byly r
magda: Sprzedawca oferowal rekawiczki ktorych ceny w zaleznosci od gatunku skory byly rowne 40
zl,52zl,68zl,84zl,i 120zl.Pewnego dnia zmienil ceny obnizajac kazda o 15 % a nastepnie dodajac
do niej 5zl.Napisz wzor funkcji opisujacej zmiane cen rekawiczek.Podaj jej dziedzine i zbior
wartosci
29 sty 11:59
ICSP: y = 0,85x + 5
gdzie y cena rekawiczek po wszystkich zabiegach
x pierwotna cena rękawiczek.
D : x ∊ {40;52;68;84;120}. Zbiór wartości już sobie policzysz.
29 sty 12:03
magda: a skad sie wzielo 0.85x?
30 sty 11:34
ICSP: x − cena pierwotna
15% z x = 0,15x
x − 0,15x = 0,85x
30 sty 12:53