Dany jest zbior A={1,p{3},2,2p{3}}i funkcja f(x)=2+p{3}
magda: Dany jest zbior A={1,√3,2,2√3}i funkcja f(x)=2+√3.Oblicz wartosc funkcji f dla tych liczb
ze zbioru A ktore naleza do dziedziny. x−√3
29 sty 11:53
29 sty 11:56
magda: tak o to mi chodzilo
29 sty 12:11
ICSP: Dziedzina: mianownik nie możeby być równy 0
x − √3 ≠0 ⇔ x ≠ √3
D:x ∊ R{√3}
Więc ze zbioru A wstawiasz wszystko oprócz √3.
29 sty 12:13
magda: a moge prosic o jednen przyklad jak to zrobic?
30 sty 10:56
ICSP: pff. Który chcesz?
30 sty 10:59
magda: np z 2
30 sty 11:31
ICSP: | | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 +√3 | |
f(2) = |
| = |
| * |
| = |
| | 2 − √3 | | 2 − √3 | | 2 + √3 | |
| | 4 + 4√3 + 3 | |
|
| = 7 + 4√3 |
| | 4−3 | |
30 sty 12:51
cft k f: 016+38*25−
+,*+−028*−
,−−2
47/02+35−−*27,
32
12 maj 13:49
czo to je: xD
12 maj 13:49