Oblicz objętość i pole ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego
martina: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2cm, a krawędź boczna
4cm.Oblicz objętość i pole powierzchni.
1 lut 18:35
coco:
Witam!
napisz mi wzór na pole trójkata równobocznego!
czekam! Razem rozwiążemy to zadanko! Chcesz tak ?
1 lut 18:49
martina: P=a
2√3:4 powinno być zapisane z kreską ułamkową ale nie bardzo wiem jak
1 lut 18:55
coco: Pięknie!
teraz jak obliczysz pole sześciokata foremnego? napewno tez wiesz?
napisz mi może byc słoanie! OK? czekam !
1 lut 18:58
martina: 6a
2√3:4
1 lut 19:00
coco: świetnie!
To co? rozwiazujemy dalej ?
1 lut 19:01
martina: no raczej tak

dobrze,że po kolei robisz ze mną.Dzięki temu będę wiedzieć na przyszłość
1 lut 19:04
coco:
Podstaw za a = 2 i już mamy pole podstawy!
pozostaje obliczyć H -- ostrosłupa tak?
narysuj go to zobaczysz,że trójkat prostokatny
gdzie jest H i k -- krawędź boczna ostr.
i a bok trójkąta w tym sześciokącie
z tw. Pitagorasa oblicz H
h2 = k2 - a2 k= 4 a= 2 więc już obliczysz H
napisz ile wynosi to H ok? czekam!
1 lut 19:07
coco:
Właśnie o to chodzi żeby to rozumiec a nie gotowca przepisać!
Po to tu jestem by Wam raczej wytłumaczyć!
1 lut 19:08
martina: tak też wcześniej robiłam... czyli z moją matematyką nie jest tak źle jak myślałam...

więc H=4
√3? te pierwiastki są moją zmorą
1 lut 19:11
coco:
H= 2√3 więc masz błąd!
bo zobacz H2 = 16 -4 = 12
to H= √12 = √4*3 = 2√3 tak ?
1 lut 19:12
martina: tak też myślałam,ale jak zwykle w mojej głowie się zapaliło błędne światło... a teraz
wszystko jasne przecież 22 to 4 a √32 to 3 czyli 4*3=12....
1 lut 19:15
coco:
czyli dalej napisz wzór na V ostrosłupa!
i podstaw te dane i napisz ile wyszło V
1 lut 19:17
martina: V=1/3Pp*H
V=1/3*4*2√3
V=1 1/3*2√3 ?
1 lut 19:23
martina: ale to jest sześciokątny sorreczka
1 lut 19:23
martina: V=1/3*6a2*2√3
V=8*2√3 tak? wersja po poprawce
1 lut 19:24
coco:
teraz pole ! najpierw obliczymy pole jednej ściany , która jes trójkątem
równoraniennym o ramionach "k" i podstawie "a"
narysuj go obok! narysuj wysokość tego trójkąta
bo trzeba ja wyliczyć bo potrzebnado pola tak?
bo pole tegotrójkąta to
P= (1/2) *a * hść wylicz hść też z tw. Pitagosasa dasz radę
bo zobaczysz w tym trójkacie ,że
hśc2= k2 - [(1/2)*a]2 k= 4 (1/2)*a= 1 policz
to hśc i już będziesz miec pole jednej ściany
pole całkowite to Pp + 6* Pść i tyle
Napisz co wyszło !
1 lut 19:27
coco:
Coś nie tak w Twoim obliczeniu

zobacz: V= (1/3) *6 * 2
2 *
√3 /4 *(2
√3)
V= 2*2*
√3*
√3 = 4 *3 = 12 cm
3 bo
√3 *
√3 =
√9 =3
1 lut 19:31
martina: h=√15
P=24+6*√15.... tylko coś czuje,że jeszcze powinnam to rozbić,ale nie wiem jak
1 lut 19:32
martina: aaaaaa.....i już wiem co mi nie wychodziło!
czyli P=6(√3+√15?
1 lut 19:33
coco: Tak h=
√15 --- jest superrrrr
co to za pole w tym poprzednim ?
Ostatnie jest ok!
P
p= 6
√3 p
śc=
√15
to P
c = 6
√3 +6
√15 = 6(
√3 +
√15) cm
2
no widzisz ? proste! rozumiesz to zadanko?
Powodzenia przy podobnych !
1 lut 19:41
martina: jejku super tłumaczenie,naprawdę extra!
czy jak będę miała jakieś inne problemy mogę dać znać?
wiem,że może to zadanie jest banalne... lecz ja jestem typem humanisty
1 lut 19:42
coco: Ok! polecamy się ! jak będziesz mieć problem ? pisz !
Możesz na Nas liczyć! Chętnie pomożemy! Powodzenia!
1 lut 19:48
wioleta:): rury ułożono w warstwach różniących się o 1 rurę. Ułożono w ten sposób 652 rury. Każda o
średnicy 60mm. Dolna warstwa zajeła 2,4m. Czy można je ułożyć na jednym stosie? jeżeli
tak to ile jest w 3 najwyższych warstwach?
9 lut 13:29
Sz: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy jest równa 2 i jest trzy razy krótsza
od krawędzi bocznej. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Proszę o pomoc!
27 wrz 19:32
dero2005:

oznaczenia:
a − długość krawędzi podstawy (ponieważ podstawą jest sześciokąt foremny promień okręgu
opisanego jest równy długości boku sześciokąta, jak na rys po prawej u góry)
h − wysokość ostrosłupa
l − długość krawędzi bocznej
h
s − wysokość ściany bocznej
z warunków zadania wynika, że a = 2, l = 3a = 3*2 = 6
najpierw obliczamy pole podstawy
| | 3a2√3 | | 3*22√3 | |
Pp = |
| = |
| = 6√3
|
| | 2 | | 2 | |
teraz liczymy wysokość ściany bocznej h
s z tw Pitagorasa
h
s2 + (
a2)
2 = l
2
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√62 − 12 =
√35
ponieważ ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o podstawie a i wysokości h
s pole boczne
liczymy jako pole sześciu takich trójkątów
| | a*hs | |
Pb = |
| *6 = 3a*hs = 3*2*√35 = 6√35
|
| | 2 | |
Pole całkowite jest sumą pola podstawy i pola bocznego
P
c = P
p + P
b = 6
√3 + 6
√35 = 6(
√3 +
√35)
teraz liczymy wysokość h ostrosłupa z tw Pitagorasa
h
2 + a
2 = l
2
h
2 = l
2 − a
2 = 6
2 − 2
2 = 36 − 4 = 32
h =
√32 = 4
√2
liczymy objętość ze wzoru
| | Pp*h | | 6√3*4√2 | |
V = |
| = |
| = 8√6 |
| | 3 | | 3 | |
27 wrz 20:17
Asia: krawedz podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokatnego ma dlugosc 4dm,a kat miedzy ściana
boczna i płaszczyzna podstawy ma 45.Oblicz objetosc tego ostrosłupa
2 paź 17:26
dero2005:

α = 45
o
a = 4 dm
| | a√3 | | 4√3 | |
hp = |
| = |
| = 2√3 dm
|
| | 2 | | 2 | |
h = h
p = 2
√3 dm
V =
13P
p*h =
13*24
√3*2
√3 = 48 dm
3
2 paź 18:59
pattynka: 1.Trzy liczby których suma =49 tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do pierwszej liczby dodamy 1 do
drugiej 4 a od trzeciej odejmiemy 9 to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczby.
2.Punkty A=(1,3), C=(7,1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków kwadratu.
mogę prosić o rozwiązanie?
5 maj 07:00
bfdgd: hate maths!
23 maj 20:28
SSAS: aha
5 cze 20:56
Magda: jak obliczyć wysokość graniastosłupa pięciokatenego?
13 paź 15:19
Rolcia: Chcę Wam bardzo podziękować, a szczególnie coco.
Miałam podobne zadanie i dzięki Tobie udało mi się je rozwiązać.
18 cze 21:20
Eta:
6 lat temu 
skąd ja to znam ?......
coco =
Eta
18 cze 21:46
Eta:
Widać już pora na zasłużony odpoczynek

Teraz "pałeczkę" przejmie
Saizou ,
Kacper,
Godzio ,
bezendu ............
18 cze 21:50
Eta:
18 cze 22:24