Obliczy pochodną funkcji
ja: Mam problem z obliczeniem funkcji pochodnej:
f(x)=x2 * tg (2x2+x−1)
29 sty 11:49
nikka: wychodzi mi
| | 1 | |
2x*tg(2x2+x−1) + x2*(4x+1)* |
| |
| | cos2(2x2+x−1) | |
29 sty 12:04
ja: no właśnie, ja do połowy rozumiem to a dalej od + x2*(4x+1) itd tonie mogę zrozumieć
29 sty 12:10
nikka: już
f'(x) = (x
2)'*tg(2x
2+x−1) + x
2*[tg(2x
2+x−1)]' =
= 2x*tg(2x
2+x−1) + x
2*...
[tg(2x
2+x−1)]' = funkcja złożona − czyli pochodna funkcji wewnętrznej (2x
2+x−1)' = 4x + 1
pomnożona przez pochodną funkcji zewnętrznej czyli [tg(2x
2+x−1)]' =
| | 1 | |
= 2x*tg(2x2+x−1) + x2*(4x + 1)* |
| |
| | cos2(2x2+x−1) | |
29 sty 12:19
ja: Dziękuję serdecznie
29 sty 12:31
nikka: proszę
29 sty 12:36