iloraz ciagu geometrycznego
Iza: | | 1 | | 1 | |
W ciagu geometrycznym mam dance a1= |
| , a5= |
| |
| | √2−1 | | √2+1 | |
Nalezy znalezc iloraz i trzeci wyraz. Cos mi tu nie wychodzi jak licze, wiec prosze o pomoc
29 sty 11:18
Noah: liczac tak w pamieci to q=√√2−1
29 sty 11:26
think: a1, a
1q,
a1q2, a
1q
3,
a1q4
teraz tak masz te wa czerwone a chcesz mieć wyraz ciągu który jest na zielono,
no to pomnóż
√a1*a5 = a
3
a
5 = a
1q
4
29 sty 11:32
Bizon: a
1a
5=(a
3)
2 a
3=1 ... i dalej masz prościej
29 sty 11:38
Noah: a przypadkiem (a3)2=a4*a2
29 sty 11:41
ICSP: to bez różnicy czay a4*a2. Czy a1 * a5
29 sty 11:41
Iza: a skad wiedziales ze akurat pomnozyc te wyrazy ciagu?
29 sty 11:42
Iza: aha ok juz rozumiem tylko a3=1 lub −1
29 sty 11:43