rozwiaz nierównosci
zadanie: (x-4)2+(x-4)(x+2)>0
(2-x)(x+4)-(2-x0)(1-2x)<0
1 lut 18:30
coco: Co to zero za x oznacza? bo nie wiem ?
1 lut 18:33
zadanie: sorki, tego zera tam nie ma
1 lut 18:35
zadanie: i jeszcze to:
(x-3)2>(x-3)(2x+9)>0
1 lut 18:37
coco:
1/ wyłaczamy (x-4) przed nawias z obydwu składników
(x -4)[ x-4 + x +2) >0 <=> (x-4)( 2x - 2) >0
<=> 2(x-4)(x-1)>0 x= 4 x= 1 --- m-ca zerowe
x*x=x2 czyli ramiona paraboli do góry
<---------------- --------------------->
+ + + + + I I + + + +
------------------1--------------4---------->x
I - - - - - I
----------------
wybieramy wartośći >0 czyli + + +
odp: x€ ( -∞, 1) U ( 4,∞) bez 1 i 4
drugie zupełnie podobnie wyłącz ( 2 - x)
i pamiętaj przed rysowaniem wykresu sprawdzić znak przy x2
jak dodatni to ramiona do góry
jak ujemny to ramiona w dół!
po obliczeniu podaj mi przedział to sprawdzę !
Powodzenia ! dasz radę już sam !
1 lut 18:42
coco: Zadanie trzecie też tak samo! tylko najpierw przenieś wszystko na lewą str.
i dopiero wyłączysz (x -3) przed nawias
dalej miejsca zerowe i wykres i po "ptokach"
1 lut 18:44
zadanie: ale ja tego nie kapuje jestem slaby i tyle. nie moglbys poprostu tego rozwiazac. ja mam
jeszcze dzis tyle zadana do rozwiazania ze sobie nie wyobrazasz.
1 lut 18:49
coco:
I co z tego będziesz miał ? jak Ci to napiszę ?
Wystarczająco Ci to wytłumaczyłam ! Naprawdę to tak samo zrobisz pozostałe!
Nauczysz się i jak piszesz "pokapujesz"
1 lut 18:52
zadanie: bede mial to ze nie bede tracil czasu a jutro sobie nad tym posiedze po lekcjach w
oczekiwaniu na srodek transportu do domu i sie tego poucze i cos zrozumiem. kapujesz
1 lut 18:54
zadanie: ty to rozwiazujesz
1 lut 19:08
Sebastian: b) (x-3)kwadrat > (x-3)(2x+9)
xkwadrat - 6x+9 > 2xkwadrat +9x-6x-27
-xkwadrat -9x+36 > 0
a=-1 b=-9 c=36
Δ=81+144=225
pierwiastekΔ = 15
x1=9+15/-2 = -12
x2=9+15/-2 = 3
x∈(-12,3)
c)(x-4)kwadrat +(x-4)(x+2) >0
xkwadrat -8x+16+xkwadrat+2x-4x-8 > 0
2xkwadrat -10x+8 > 0
Δ=100-64=36
pierwiastekΔ=6
x1=10-6/4=4
x2=10+6/4=1
x∈(-∞,1) u (4,+∞)
d)(2-x)(x+4)-(2-x)(1-2x) < 0
2x+8-xkwadrat -4x-(2-4x-x+2xkwadrat) < 0
-2x-8-xkwadrat -2+4x-x-2xkwadrat < 0
-3xkwadrat -3x+6 < 0
Δ=9+72=81
pierwiastekΔ =9
x1=-3-9/-6= -12/-6=2
x2=-3+9/-6 = 6/-6 = -1
x∈(-∞,-1) u (2,-∞)
1 lut 20:52
zadanie: -3x2+7x-2≥0
1 lut 21:51
gumiś:
Sebastian ! po co tyle obliczeń!
podałam "zadankom" prosty sposób!
Ty też tego nie wykorzystałes ? a szkoda ?
zobacz jak prosto:
(x -3) ( x-3 - 2x -9)>0
(x -3)( - x - 12) >0
- ( x -3) (x +12) >0 x= 3 x= 12 ramiona w dół
I + + + + + I
-----------(-12)------------------3-------->x
- - - - I I - - - - -
wybierasz
+ + + czyli x€ ( -12, 3) i tyle!
1 lut 22:10
gumiś:
- 3 x2 +7x - 2 ≤ 0 Δ= 49 -24 = 25 √Δ =5
x1 = 1/3 x2 = 2
ramiona w dół bo przy x2 znak ujemny
I + + + + + I
--------------(1/3)------------------2---------->x
- - - - I I - - - - -
wybieramy wartość ≥0 czyli dodatnie wraz z miejscami zerowymi
czyli x€ < 1/3, 2> włacznie z 1/3 i 2 dlatego przedział domknięty !
1 lut 22:17
ania: rozwiaz nierównosc 2(2−x)<−x(x−3) prosze o pomoc
31 mar 20:39
Dominika: 4−2x+x2−3x<0
x2−5x+4<0
Δ=25−16=9
√Δ=3
x=4 lub x=1
(x−4)(x−1)<0
rysujemy i wynika nam,ze
xE(1,4)
31 mar 20:44