matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
xxprincessexx:
3
5x−8
=9
x−3
29 sty 02:14
dero2005:
3
5x−8
= (3
2
)
x−3
3
5x−8
= 3
2(x−3)
5x−8 = 2x−6 3x = 2 x =
2
3
29 sty 08:42
stanislaw:
3
5
x
−
8
= 9
x
−
3
3
5
x
−
8
= 3
2
(
x
−
3
)
3
5
x
−
8
= 3
2
x
−
6
5x−8 = 2x−6 5x−2x = −6 +8 3x = 2/:3 x =
2
3
29 sty 08:45