Gustlik: Robię schemat Hornera:
Podzielniki 30: +−1, +−2, +−3, +−5, +−6, +−10, +−15, +−30
1 3 −15 −19 30
1 1 4 −11 −30 0 ←
1 jest pierwiastkiem
Rozkładam wielomian
x3+4x2−11x−30 po raz drugi schematem Hornera − te same
podzielniki, bo wyraz wolny = −30.
1 4 −11 −30
1 1 5 −6 −36
−1 1 3 −14 −16
−2 1 2 −15 0 ←
−2 jest pierwiastkiem
Otrzymuję:
W(x)=(x−
1)(x+
2)
(x2+2x−15)
Rozkładam funkcję kwadratową
(x2+2x−15)
Δ=4−4*1*(−15)=4+60=64,
√Δ=8
x
2+2x−15=(x+5)(x−3) ← korzystam z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej
Zatem W(x)=(x−
1)(x+
2)
(x+5)(x−3)