znalezc wszystkie pierwiastki zespolone równania
studentka prosi o pomoc: z4− 4√3*i*z2 − 16= 0
28 sty 22:55
Grześ: rozwiązujemy jak równanie dwukwadratowe, tylko że na zbiorze liczb zespolonych

t=z
2
t
2−4
√3*i*t − 16=0
Δ=−48+64=16
√Δ=4
| | i4√3−4 | |
t1= |
| =i2√3−2=−2+i2√3 |
| | 2 | |
t
2=2+i2
√3
z
2=−2+i2
√3 lub z
2=2+i2
√3
28 sty 23:05
Grześ: LIczysz teraz tylko pierwiastek z tych wyrażeń, albo kombinując, albo wykorzystując postać
wykładniczą, jeśli dobrze pamiętam
28 sty 23:07
Trivial:
Niech ξ = z
2, ξ∊ℂ
ξ
2 − 4
√3iξ − 16 = 0
Δ = −16*3 + 4*16 = 16
√Δ = 4.
| | 4√3i ± 4 | |
ξ = |
| = 2√3i ± 2 |
| | 2 | |
z
2 = ±2 + 2
√3i
|z| =
√4 + 4*3 = 4.
z = ±(
√12(|z| + Re{z}) + i*sgn{b}
√12(|z| − Re{z}) )
z
1 =
√3 + i
z
2 = −
√3 − i
z
3 = 1 +
√3i
z
4 = −1 −
√3i
28 sty 23:10
Grześ: znaczy się wzory mi się pomyliły.. no tak na pierwiastkowanie jest troszkę inny
28 sty 23:13
Trivial:
Z wykładniczej też można, ale akurat chciało mi się w tym przykładzie z tego wzoru−tasiemca.

Zazwyczaj robi się z wykładniczej, bo sporo łatwiej.
28 sty 23:14
28 sty 23:17
Trivial:
Wkradł się chochlik. Miał być pierwiastek.
√z = ±(
√12(|z| + Re{z}) + i*sgn{b}
√12(|z| − Re{z}) )
28 sty 23:21
Trivial: Chodzi mi o to, że jest kolizja oznaczeń w rozwiązaniu.
28 sty 23:22
Trivial: Ale idea zachowana.
28 sty 23:22
studentka prosi o pomoc: dziękuje
28 sty 23:41