Równania wielomianowe
KaroOoooo.: (x2+x)4 − 1 = 0
28 sty 22:40
ICSP: a4 − b4 = (a−b)(a3 +a2b +ab2 +b3)
28 sty 22:44
Trivial:
(x
2 + x)
4 = 1 /
4√
|x
2 + x| = 1
x
2 + x = 1 lub x
2 + x = −1
x
2 + x − 1 = 0 x
2 + x + 1 = 0 (Δ<0)
Δ = 1 + 4 =
√5
28 sty 22:49
KaroOoooo.: czyli ..
(x2+x−1)[ (x2+x)3+(x2+x)2+(x2+x)+1]
tak ? ale jak dalej ...?
28 sty 22:54
ICSP: Trivial ładnie to rozwiązał. W moim przykładzie wystarczy ze znajdziesz pierwiastki tego
trójmianu który się utworzył. A dalej trzeba wzorkami i tak dalej.
28 sty 22:57