5g
ziomek:

jak dalej to rozbijać, po kolei.
Mogę prosić żeby ktoś mi to pokazał

Ma wyjść
218. Obliczałem według wzorów ale nie
wychodzi mi wynik wyżej podany
28 sty 22:39
ziomek: zadanie ma treść zapisz w postaci potęgi 2
28 sty 22:40
Kejti: możesz podać słownie to co jest pod prawej stronie, pod drugim pierwiastkiem?
28 sty 22:41
ziomek: 8 razy (23)3/2
28 sty 22:43
Kejti: rozwiążę Ci to na kartce i podeślę zdjęcie, bo w tych pierwiastkach łatwo się pogubić..daj
chwilkę.
28 sty 22:46
ziomek: okej dziękuje Ci . Wrzuć to na jakiś serwer jak imageshack.us to szybko prześle i wklej tu link

Nie ogarniam tego przykładu. Jak możesz to pisz krok po kroku z tymi przejściami ,
przeanalizuje co zrobiłeś.
28 sty 22:48
Kejti: zrobiłaś..

nie ma sprawy
28 sty 22:49
Eta:
81/8*81/4*81/2= 87/8= (23)7/8= 221/8
28 sty 22:54
Kejti: Eta mnie uprzedziła heh.. ale czy na pewno to jest sobie równe..?
28 sty 23:00
Kejti: bo mi w drugim wychodzi 2274...
28 sty 23:03
Eta:
Najprościej jest tak:
ostatnia ósemka stoi pod "trzema daszkami" czyli (8
1/2)
1/2)
1/2= 8
1/8
druga od końca pod "dwoma daszkami" (8
1/2)
1/2=8
1/4
a trzecia od końca już pod "jednym daszkiem" 8
1/2
zatem: 8
1/8*8
1/4*8
1/2= ...........
28 sty 23:10
Kejti: no tak, tak. to mi się zgadza.. ale co z prawą stroną?
28 sty 23:11
Eta:
Achh........ nie zauważyłam prawej strony

Ja myślę,że tak sobie "kombinował"
ziomek
i tak to rozpisywał ..... ( błędnie)
28 sty 23:14
Kejti: to dobrze, że źle.. bo liczyłam i liczyłam i nie chciało się zgadzać..znaczy, że jeszcze ze mną
w porządku
28 sty 23:18
Eta:
28 sty 23:24
ziomek: Dzięki, wam obojgu

Tylko skąd bierze sie w liczniku to
7/8
od tego momentu reszte rozumiem. (2
3)
7/8 no bo w licznikach ułamków mamy tylko same 1.
Co do przykładu to Eta prawidłowo zauważyła ,że błędnie coś tam kombinowałem , a przykład do
rozwiązania to tylko to po lewej
29 sty 12:11
ICSP: To są działania na potęgach. Eta napisała 8
1/8 * 8
1/4 * 8
1/2. Kiedy mamy iloczyn potęg
o tych samych podstawach dodajemy wykładniki. (pominę 8 dla lepszego wyglądu)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 4 | | 7 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| |
| 8 | | 4 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
29 sty 12:17
ziomek: aha juz rozumiem po prostu do wspólnego mianownika sprowadzić to trzeba było stąd licznik się
zmieniał , dzieki ICSP
29 sty 12:25