Rozłóż na czynniki wielomiany
KaroOoooo.: Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?. Męczę się już z tymi zadankami cały dzień ...bardzo prosiii
xD
W(x) = x3(x2−7)2 − 36x
28 sty 22:29
ICSP: x7 − 14x5 +49x3 −36x = (x−3)(x−2)(x−1)x(x+1)(x+2)(x+3)
28 sty 22:31
Basia:
można tak
x3(x2−7)2−36x =
x(x2(x2−7)2−36) =
x[ [(x(x2−7)]2−62 ] =
x[ [x(x2−7)−6][x(x2−7)+6] ] =
x(x3−7x−6)(x3−7x+6)
x3−7x−6 dzieli się przez x−3
x3−7x+6 dzieli się przez x−1
x3−7x−6 = (x−3)(x2+3x+2)
x3−7x+6 = (x−1)(x2+x−6)
x2+3x+2 i x2+x−6 przy pomocy Δ i pierwiastków
29 sty 05:13