Pochodna
kate: f(x)=cos
2(9x−5)−e
xx
2 Bardzo proszę o podpowiedź co z czym i w jakiej kolejności?
Chodzi mi o metodę, nie o rozwiązanie żeby nie było
28 sty 22:23
Trivial:
Metoda standardowa.
Potrzebujesz tutaj znać następujące własności:
| d(f − g) | | df | | dg | |
| = |
| − |
| − liniowość pochodnej. |
| dx | | dx | | dx | |
| df | | df | | dt | |
| = |
| * |
| − reguła łańcuchowa. |
| dx | | dt | | dx | |
No i właściwie tyle.
28 sty 22:31
think: pochodna z różnicy to różnica pochodnych
czyli skup się na:
[cos2(9x − 5)]' = .... tutaj masz pochodną złożoną cos2t i t = 9x − 5
[exx2]' = ....a tutaj masz iloczyn pochodnych f*g = f'g + fg'
28 sty 22:31
kate: czyli −2sin9 − exx2 − ex2x i co jeszcze z tym zrobić dalej?
28 sty 22:46
kate: Nieee, źle zrobiłam tam chyba ma być −2sin(9x−5)*9 − e
xx
2 − e
x2x czy nie tak ?
28 sty 22:52
Trivial:
Niestety, ale źle.
[cos2(9x − 5)]' = ([cos(9x − 5)]2)' = 2cos(9x − 5)*(−sin(9x−5))*9
28 sty 22:57
kate: yyyy... aha

kur... kto to wymyślił te pochodne i całki wrrr.... w każdym razie dzięki za
pomoc
28 sty 23:02