pochodne
studentka: Witam! Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema f−kcji
y= 2x*lnX
y=X2*lnX
y= ex/x2
Prosze o pomoc w rozw,taak wiem ze tu jest wyjasnienie ale ja mam kilka watpliwosci, bo nie
pamietam wykl i cw, ktore byly daawno...
28 sty 21:53
think: ehh policz pochodne, i wyznacz znak pochodnych tam gdzie pochodna jest dodatnia to funkcja jest
rosnąca, tam gdzie jest pochodna ujemna tam funkcja jest malejąca.
tam gdzie pochodna się zeruje mamy ekstremum.
+ 0 − taki układ oznacza maximum
− 0 + oznacza minimum
28 sty 21:57
studentka: Taki schemat nam babka podala
1 Wyznacz D
2 Obl pochodną
3 W.K pochodna przyrowmujemy do zera
4 W.D ryunek i WŁAŚNIE czy z rysunku odczytuje monotonicznosc, a miejsca zerowe podstawiam do
poczatkowego rownania i wtedy mam minimum i max?
28 sty 22:04
studentka: Taki schemat nam babka podala
1 Wyznacz D
2 Obl pochodną
3 W.K pochodna przyrowmujemy do zera
4 W.D ryunek i WŁAŚNIE czy z rysunku odczytuje monotonicznosc, a miejsca zerowe podstawiam do
poczatkowego rownania i wtedy mam minimum i max?
28 sty 22:05
think: możesz z rysunku, możesz z tabelki

zależy w czym się lepiej orientujesz
28 sty 22:05
think: zrób tutaj jakiś przykład i go zinterpretuj a powiem Ci czy masz dobrze czy też masz gdzieś
błąd.
28 sty 22:06
studentka: A czy dziedzina cos oznacza bo jakbym miala dziedzine np R/{2} to cos by zmienilo w liczeniu?
28 sty 22:07
studentka: czekaj juz robie chwila
28 sty 22:08
think: no dziedzina mówi dla jakich argumentów funkcja jest określona, także zmienia bardzo dużo.
28 sty 22:09
studentka: y= 2x2−4x
1) D=R
2) y`=4x−4
3) w.k 4x−4=0 => x=1(p podejrzany o ekstremum)
4) w.d rysunek i zniego odczytuje ze funkcja jest rosnaca dla (1;∞), a malejaca dla dla (−∞;1)
5) ekstremum ona nam kaze tez wykres, a jeden podstawie pod pierwsze rownanie i mam y=−2 i to
wszyskto w tab mam miec
28 sty 22:12
studentka: y= 2x2−4x
1) D=R
2) y`=4x−4
3) w.k 4x−4=0 => x=1(p podejrzany o ekstremum)
4) w.d rysunek i zniego odczytuje ze funkcja jest rosnaca dla (1;∞), a malejaca dla dla (−∞;1)
5) ekstremum ona nam kaze tez wykres, a jeden podstawie pod pierwsze rownanie i mam y=−2 i to
wszyskto w tab mam miec
28 sty 22:12
think: no i dobrze masz
28 sty 22:17
studentka: i tak tego nie kumam ale dzieki za zainteresowanie

kurcze musze pocwiczyc bo mam egz z
pochodnych
28 sty 22:21
think:

a oto i tabelka
28 sty 22:22
think: te strzałki w rubryce z f(x) oznaczają przy strzałce w dół funkcję malejącą przy strzałce w
górę funkcję rosnącą.
28 sty 22:23
studentka: powiedz mi jeszcze skad wiemy(wiesz) hehe ze to jest ekstremum minimalne ?
28 sty 22:26
studentka: aa napisalas w 1 poscie juz wiem
28 sty 22:27
Grześ: bo przechodzi z wartości ujemnej na wartości dodatnie. Wtedy jest minimum.
Jak przechodzi z wartości dodatnich na ujemne, wtedy jest maximum
28 sty 22:27
think:

ano po kierunku strzałek...
28 sty 22:28
studentka: no to dziekuje jeszcze raz za wyjasnienie
28 sty 22:34
think: proszę. To nie jest taka czarna magia na jaką wygląda, powodzenia
28 sty 22:35
studentka: wiem ... wszystkiego mozna sie nauczyć pozniej całki mnie czekaja
28 sty 22:36
think: ooo to będzie jazda
28 sty 22:38