bardzo prosze
karla: moze mi ktos wytlumaczyć jak się robi zadanie takie

określić funkcje odwrotne do funkcji:
y=2
x−2−3
y=log
2(x+3)
prosłlabym o wyjasnienie krok po kroku
28 sty 21:52
Jack:
wyznacz z każdego "x" a potem zmień brutalnie oznaczenie. Niech "x" stanie się "y"−ikiem, a "y"
"x"−ksem

Oczywiscie wypadłoby najpierw sprawdzić, czy każda funkcja jest różnowartościowa.
28 sty 21:53
karla: ajak sprawdzić różnowartościowość?
28 sty 21:58
karla: to w pierwszym mam y+3=2x−2
i co dalej?
28 sty 21:59
Grześ: zlogarytmuj obustronnie, w podstawie logarytmu 2
28 sty 22:01
karla: log2(y+3)=x−2
log2(x+3)=y−2
log2(x+3)−2=y
28 sty 22:03