dlaczego -
rogal180: Liczby zespolone
Witam
Dlaczego (1+i)100=−250 a mi wychodzi 250 może ktoś mi wytłumaczyć ?
28 sty 21:35
28 sty 21:48
Jack:
| | π | | π | |
z100=(1+i)100=|z|100(cos |
| +i*sin |
| )100=
|
| | 4 | | 4 | |
=|z|
100(cos25π+i*sin25π})=2
50e
25πi=2
50*(e
πi)
25=2
50*(−1)
25=−2
50
Pewnie można 100 razy szybciej...
28 sty 21:51
rogal180: czyli ogólnie jeżeli np. w tym przypadku 25 jest nie parzyste więc razy (−1) a gdyby było 26 to
byłoby razy jeden ?
28 sty 21:55
Trivial:
(1 + i)
100 = ((1 + i)
2)
50 = (2i)
50 = 2
50*i
4*12 + 2 = −2
50.
28 sty 21:58