jak to zrobić ?pomocy !!!
mariusz: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych A =
(3;1), B = (-3;3).
1 lut 17:59
coco: Ile takich samych postów masz zamiar pisać ?
1 lut 18:04
mariusz: po pierwsze primo jestem na tym forum pierwszy raz w życiu
po drugie nie jestem tą osobą o która ci chodzi
a po trzecie moze juz jest gdzies te zadanie zrobione tylko ze ile trzeba szukac tego w
takiej ilosci zadan
a po czwarte nie umiesz tego zrobic jak nie napisales
1 lut 18:52
coco:
A po piąte zobacz że właśnie w identycznym poście
już Ci to rozwiązałam ( kobitą jestem to po szóste!
1 lut 18:54
dziema: y=ax+b
A=(3,1)→x=3; y=1
B=(-3,3)→x=-3; y=3
układ równań:
1=3a+b
3=-3a+b
dodając
1+3=2b
4=2b
4/2=b
b=2
podstawiając do pierwszego równania
1=3a+2
3a=1-2
a=1/3
a=1/3
b=2
czyli wzór funkcji liniowej wygląda następująco:
y=-1/3x+2
2 lut 18:37