Funkcja trygonometryczna
Monika: | | 1 | |
Kąt α jest ostry i sinα = |
| . |
| | 4 | |
Oblicz 3 + 2tg
2α.
wyliczylam tangens, ale jak wyliczyc α z tego ?
28 sty 20:25
kachamacha: a po co α?
28 sty 20:26
kachamacha: tg ile wyszedł?
28 sty 20:26
28 sty 20:27
28 sty 20:28
28 sty 20:28
kachamacha: czyli dalej
| | 15 | | 2 | | 2 | |
3+2* |
| =3+ |
| =3 |
| |
| | 225 | | 15 | | 15 | |
28 sty 20:30
28 sty 20:32
ICSP: Skracasz 4 i usuwasz niewymierność z mianownika
28 sty 20:33
kachamacha: a jak ty to wyliczyłas?
zbudowałam pomocniczy trójkąt prostokątny
trzeci bok szukałam z pitagorasa
28 sty 20:34
kachamacha: i jest to samo
28 sty 20:34
28 sty 20:36
kachamacha: i 4 skracasz , usuwasz niewymierność z mianownika i jest to samo co u mnie
28 sty 20:37
Monika: cosα wyliczylam z sin2α + cos2α = 1
28 sty 20:38
Monika: aha
28 sty 20:40
Monika: Dziekuje
28 sty 20:42
kachamacha:
28 sty 20:42