laa
KM: Dla jakiego p równanie ma 3 rózne pierwiastki?
x3 − 3px + 9p −27
28 sty 20:12
Eta:
rozkładając na czynniki: i korzystając ze wzoru
a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
x3−27 −3px+9p=0
(x−3)(x2+3x+9) −3p(x−3)=0
(x−3)(x2+3x +9 −3p)=0
mamy jeden pierwiastek: x= 3
zatem równanie kwadratowe musi mieć dwa różne pierwiastki i różne od 3
czyli :Δ >0 i x2, x3≠ 3
Δ=............... = 12p −27
to: 12p−27 >0 => p>94
należy jeszcze sprawdzić dla jakiego "p" pierwiastkiem
tego równania kwadratowego jest : x=3
i takie "p" odrzucić
sprawdzamy w(3)=0
W(x)= x2+3x +9−3p
W(3)= 9+9+9−3p=0 => 3p= 27 => p= 9 −−− to "p" należy wyrugować
zatem :
p>94 i p ≠9
odp: równanie pierwotne ma trzy różne pierwiastki
dla p€ (94, 9) U (9, ∞)
28 sty 20:55
KM: Dzięki wielkie
28 sty 20:57
Eta:
28 sty 21:00