funkcja liniowa
K.: Czy ktoś mógłby naszkicować mi wykres funkcji
Df= (−2010,3) ∩ N
i co najważniejsze wytłumaczyć?
28 sty 20:03
ja: podstaw do wzoru który podales/as za x=0 i zobacz ile wyjdzie y ?
potem za x=1 i zobacz ile wyjdzie y
potem za x=2 i zobacz ile wyjdzie y
W ten sposób bedziesz mial/a trzy punkty ktore sobie zaznaczysz na wykresie i już
28 sty 20:04
K.: a jeśli mam dziedzinę funkcji
Df= (−2,1> ∪ (3,5) ?
Za x muszę podstawić te konkretne liczby, a wykres to nie będzie ciągłą linia tylko cztery
punkty?
28 sty 20:08
ja: tu akurat wykres z odcinków będzie
28 sty 20:09
K.: odcinków?
Czyli może od początku

za x mogę podstawić dowolną liczbę? (w tej drugiej dziedzinie)
28 sty 20:12
ja: tak dowolną z dziedziny
28 sty 20:12
K.: czyli np.
x1− −2, potem wychodzi y
x2= 1 potem wychodzi y
i
x3= 3 potem wychodzi y
x4= 5 potem wychodzi y
a potem rysuję wykres, czyli te dwa odcinki?
28 sty 20:15